keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Mä tulen kylmästä lämpimään...


Kreikka, Kreeta hotelli©Pakinoivin aikein

Suuri haaveeni päästä ulkomaille on ehkä viimein toteutumassa. Se ei ole varmaa, mutta minulle riittää tieto, jos se kävisi toteen edes tänä vuonna. Joulu on mielestäni mukavaa aikaa lumesta ja pakkasesta huolimatta, joten sen mielellään viettää kotimaassa. Hiihtolomalla aukeaisi mahdollisuus laskettelulomalle Åreen. Lumilautailu on näet yksi suurista intohimoistani. Ei se lumi pahasta ole.

Lapsena ja teininä sitä perheen kanssa tuli lomailtua Kreikassa, Kyproksella, Kroatiassa, Ruotsissa, Virossa, Englannissa ja Italiassa, mutta se kun pääsee itse pitämään huolta itsestään ja seikkailemaan - se vasta onkin jännää! Toki sitä nyt mielellään ainakin yhden reissukaverin ottaa mukaan. Vaikutteita on kyllä jäänyt yhdestä suosikkiohjelmastani Madventuresista. Onhan se nyt vaan niin SIISTIÄ reissata!

Mikä vetää suomalaista ulkomaille? Tietysti kelit. Sitä nyt ei  tarvitse ihmetellä. Viime kesänä hellepäiviä oli se vajaa kymmenen, joten ei ihmekään että veri vetää kunnon paisteeseen  ja rantahietikolle.

Kreikka, Kreeta katu©PakinoivinAikein

Tilastokeskuksen 3.10.2012 julkaisemat luvutkin puhuvat puolestaan:
”Maksullisen matkailun kasvavassa suosiossa ei näy laantumisen merkkejä, sillä suomalaiset matkustivat touko–elokuussa 2012 runsaasti sekä kotimaassa että ulkomaille. Kotimaassa maksullisen majoituksen sisältäneitä matkoja tehtiin 8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Ulkomaille matkailu oli vieläkin vilkkaampaa kasvaen 17 prosenttia 
edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.”

Uskon, että suomalaiset kaipaavat myös kokemuksia ja verrokkeja siitä, millaista elämä on toisaalla toisissa kulttuureissa. Naisia tietysti vetää shoppailu ja erilainen muoti. Voi kavereille näyttää ja aiheuttaa kateutta, kun tätä mekkoo ei löydykkään sieltä heidän H&M:stä. ¨
Itseäni kiinnostaa vielä tässä iässä lähinnä kaikki. Ihmiset, nähtävyydet, ruoka, juoma, eläimet, luonto… Sitä viisaat matkakonkarit kuitenkin muistuttavat, että matkailla tulee ihmisten eikä nähtävyyksien takia.

                                          Kreikka, Kreeta ©PakinoivinAikein


Yksi asia, mikä tietysti näihin hyviin keleihin liittyy, on se, kun voi ottaa nätimmät kesämekkonsa ja bikininsä mukaan ja asettua rannalle. Illalla ei tarvi juuri vaatetta päälle lisätä siirtyessään läheiseen ravintolaan vai baariin. Eikä rahaakaan kulu sitä määrää kuin Suomessa. Oi sitä autuutta.

Monet ystäväni ovat myös suunnitelleet tämän vuoden matkansa. Lähtijät ovat yhtä innokkaita ovat sitten opiskelemassa tai työelämässä pakertamassa. Itseni kohdalla opiskelu medianomin tutkintoa havitellessa on hidastanut matkalle lähtöä yli vuodella, mutta vielä täältä tullaan!

Ilmansaasteiden takia suositellaan, että matkailu lisääntyisi kotimaassa. Itse voin tähän tarkoitukseen suositella Lappia talvisin ja Ahvenanmaata kesäisin. Suomen luonto on kuitenkin kaunista ja monipuolista, vähäisestä lämmöstä ja auringonpaisteesta huolimatta.

Suomi, Levi-tunturi ©PakinoivinAikein

Tänä talvena lumi satoi maahan jo lokakuussa. Iltasanomien mukaan tutkijat ovat ennustaneet erityisen hyistä talvea. Iltasanomien nettisivuilla julkaistussa jutussa 18.9.2012 povataan:

” Ensi talvi on hyytävä, mikäli ilmastotutkijoita on uskominen. Kylmyys johtuu siitä, että pohjoisnavan jääpeite on sulanut ennätyksellisen vähäiseksi.
Jos Pohjoisen jäämeren jääpeite jää kesäisin pieneksi, se ennustaa kylmää talvea Isoon-Britanniaan ja Pohjois-Eurooppaan.
Rutgersin yliopiston tutkija Jennifer Francis kertoi The Guardianille, että edellisen kerran tällaisia talvia oli vuosina 2007 ja 2011.”

Ilmastonmuutoksen syytä siis tämäkin, että täällä hytistään tänäkin talvena. Toivotaan, että Joulupukki on pukeutunut lämpimästi.


                                          Suomi, Levi-tunturi ©PakinoivinAikein
                                                                        
Matkailuun liittyy tietysti riskejä ja vaaratilanteitakin. Näitä aiheuttavat muut ihmiset, liikenne, erilainen luonto ja sairaudet sekä bakteerit elintarvikkeista. Ennen reissua tietyille alueelle voi joutua hankkimaan kalliita rokotuksia. Maitohappobakteerien syömistä suositellaan ennen matkaa ja sen aikana. Rahat ja omaisuus tulee suojata paikasta riippuen esimerkiksi ihmispaljoudessa ja hotelleissa. Itse olen kuullut ikäviä kertomuksia hotellihuoneesta 
ryöstetystä omaisuudesta.

Kokeneiden matkaajien kanssa keskusteleminen ja neuvojen kysyminen tulee hyvään tarpeeseen. 
Kuulin eräältä tällaiselta tutulta jännän kertomuksen, missä merivirrat olivat siepanneet hänet. Vettä oli vajaa polviin asti ja silti se vain haukkaa ihmisruumiin poikittain veden alle. Oli ollut täysi työ päästä kaverin avulla ylös sieltä. Onneksi se kaveri oli mukana!

Kreeta - saareke merellä©PakinoivinAikein

Tämä on yksi esimerkki siitä, miten luontoa ja varsinkin merta tulee kunnioittaa. Ikäviä kokemuksia olen kuullut myös merisiileistä ja meduusoista. Onpa sellainenkin ilkiö, kuin polttiaisplankton, mitä ei voi silmällä nähdä. Se kun puraisee, sitä voi syyttää helposti vierustoveria, että nipistitkös mua persuksista?!

                                          TheLondonEye©PakinoivinAikein


Eläimiin on syytä suhtautua muutenkin varauksella. Hyönteiset voivat aiheuttaa  ilkeää vaivaa. On sellaisia uhkia kuin malaria ja ikävät paiseet. Villiintyneet hylätyt koirat muodostavat joissakin paikoissa ilkeitä laumoja ja voivat käydä ihmisten kimppuun levittäen vesikauhua ja muita vakavia sairauksia. Samoja tauteja levittävät myös jotkut lepakkolajit.

Yleisimmin turistipainotteisissa lämpimissä maissa minua kohdanneet suurimmat asiat ovat nestehukka ja lämpöhalvaus. Runsasta juomista ei siis kannata unohtaa.

Olkoonkin riskitekijöitä, koskaan ne eivät saa estää tai lamaannuttaa reipasta seikkailijamieltä. En  lähtisi liian ennakkoluuloiskesi. Varautuminen ja huolellinen suunnittelu auttaa hyvin pitkälle ja estää ikävät tilanteet. Matkailijat ovat kertoneet, että kun kaikkeen varautuu, mitään ei sitten tapahdukaan. Ei vahinko tule kello kaulassa. Kommellukset ovat myös opettavaisia ja kaikesta sitä oppii.


Kreikka - Rhodos©PakinoivinAikein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti