maanantai 5. marraskuuta 2012

Kaikki kaunis katoaa, kaikki kuolee aikanaan...

AamulehdenJuttu ©Minna Karjalainen  



Miksi kaunis idyllinen yhteisömme katoaa Virroilta? Asiasta tuli kirjoittamaan myös Aamulehden toimittaja, jonka juttu näkyy kuvassa koko koreudessaan. Kaikkien päässä pyörii suuri MIKSI? Suomen päättäjien taas: MIKSI EI?

Virroilla on sellaista, mitä suuret laitosmaiset oppimistehtaat eivät pysty saavuttamaan. Idyllisyys, toveruus ja ryhmähenki. Siinä missä omat opiskelijatuttavani Tampereen ammattikorkeakoulussa omaavat sen 4-5 läheistä ystävää omalta luokaltaan, me toimimme koko luokkamme, rinnakkaisluokkamme ja vielä toisenkin vuosiryhmien luokkien kanssa sulassa yhteishengessä. Tätä tuskin tapahtuu muissa isommissa oppilaitoksissa. Korjaan – ei tapahdu. Senhän pääsee todistamaan kuka tahansa Tampereella lukion suorittanutkin.

Miten muuten kävi suhteellisen idyllisen Tammerkosken lukion, jossa sain valkolakkini? Sehän yhdistettiin Sammon lukion tiloihin yhteen Kaarilan kanssa. Jälleen siinä missä pienissä ryhmissä saatiin aikaan uskomattomia teoksia, miten käy nyt, kun luokat paisuvat suuriksi? Kaarilassa toimi korostettu käsityöluokka ja Tammerkoskessa löytyi pitkän ja keskipitkän kuvataiteen suoritusmahdollisuus. Sepäs kovasti korostaa taidetta, kun kaikki sulatetaan sulatusuunissa mössöksi. Mitä yhteistä on virkkaamisella ja maalaamisella? Ovathan ne käsitöitä, mutta eivät juuri verrattavissa toisiinsa.

Pienemmissä ryhmisssä ja hyvässä luokkahengessä saa aikaan paljon enemmän. Se, mikä Virroilta katoaa, oli ainutlaatuista ja siksi täällä onkin oltu aina hyvissä väleissä paikallisten yritysten ja muun toiminnan kanssa. Osuuskuntamme MediataideM järjestää  joulukuussa Virtolaisille tapahtuman, missä jaamme ilmaiseksi soppaa, glögiä ja piparkakkuja. Näin Joulun tullessa. 

Virtojen toimipisteen loppuminen merkitsee itse paikkakunnalle kuolemaa. Juhannuskaupunkina tunnettu paikkakuna tuskin selviää yhtä hyvin talvesta ilman pariasataa palveluja käyttäviä oppilaita. Me käymme kaupoissa, työskentelemme R-kioskeissa, baareissa ja marketeissa. Olemme myös asiakkaita ja täyspäiväisiä asukkaita. Loppuminen merkitsee myös monille oppilaitokseen sopiville luoville ihmisille tyhjän päälle joutumista – tai väärälle alalle.

Näinkö säästämme?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti