torstai 28. toukokuuta 2015

Eläimen huonoon kohteluun puuttuminen lähipiirissä

Jos lähipiirissänne on ihmisiä, jotka kohtelevat eläimiään huonosti (jättävät nälkäisinä yksin, eivät käytä eläinlääkärissä kun tarve vaatisi, hankkivat kesäkissan...)

1. Puhukaa tälle ihmiselle tilanteesta, yrittäkää pysyä väleissä - (jos suoraa puhuminen tuntuu liian haastavalta, kirjoittakaa kirje - joskus kirjoitettuna on helpompi jäsennellä ja ilmaista tunteita.)
2. Ehdota ja keskustele asioista tilanteen muuttamiseksi
3. Älä jätä asiaa sikseen, vaikka olisitte läheisiä. Kerro, että haluat auttaa molempia, sekä eläintä, että kaveriasi/tuttuasi.
4. Jos tuttava ei suostu lopettamaan eläimensä huonoa kohtelua, tee salassa eläinsuojeluilmoitus. Laki laskee eläimen esineeksi, joten erittäin todennäköisesti lemmikki päätyy omistajalle. Häntä pyydetään silti parantamaan tapansa. Pysy tuttavasi liepeillä ja pidä häntä silmällä. Uusi ilmoitus tarpeen vaatiessa.
5. Jos kaverisi on köyhä, osta hänelle lahjaksi ruokaa eläimelle ja tarvittaessa tarjoa itse viemään eläin lääkäriin lainalla. Järjestä muiden eläinrakkaiden kanssa keräys lemmikin olon parantamiseksi.
6. Jos tuttava tahtoo mielummin luopua eläimestä, järjestäkää hänen kanssaan yhdessä sille uutta kotia. Tehkää ilmoitus nettiin - esim. Twitter, Facebook, kissa-sivut, eläinsuojeluyhdistys, kissojen katastrofiyhdistys...
7. Jos suinkin voit, ota eläin omaan kotiisi sijaishoitoon siksi aikaa, kunnes uusi koti löytyy.
8. Jos tuttavapiirissäsi joku asiasta tietämättömän oloinen miettii lemmikin hankintaa, pyri valistamaan häntä ystävällisesti asiasta ja lemmikkeihin liittyvästä vastuusta. Pyydä hoitamaan ensin jonkun toisen ihmisen eläintä, jos ei ole varmuutta jaksamisestaan. Suosittele mieluiten adoptiota kuin ostamista. Kodittomia lemmikkejä on maailma täynnä. Suomessa pelkästään kissoja hylätään vuosittain 20 000. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti