perjantai 4. tammikuuta 2013

Tekniikka-humala

                  HianostiPiirsinJoskusKlonkun©PakinoivinAikein

Nykyään on HD-kuvanlaadut ja on 3D tekniikat. Kävin tässä taannoin katsomassa elokuvat Hobitti-Odottamaton matka sekä Piin elämä. Mielestäni jälkimmäisessä 3D-tekniikan käyttö oli enemmän edukseen. Piin elämä oli myös hidastempoisempi, kauniimpi sekä sielukkuuteen ja näyttelytyöhön panostava saavutus.

Sen sijaan esimerkiksi www.skenet.fi kirjoittaa Hobitista:


"On kuvaavaa, että Hobittia markkinoidaan Suomessa niin sanotusti tekniikka edellä.
Jackson on toteuttanut eeppisen seikkailunsa uudella HFR 3D -digitaalimenetelmällä,
joka perustuu valkokankaalle heijastettavaan 48 kuvaa sekunnissa -vauhtiin.
Perinteisesti elokuvaa esitetään 24 kuvaa per sekunti -nopeudella. Kun ennätystahtiin lisätään vielä 3D, niin katsojalle on tarjolla ”entistä todenmukaisempi elokuvakokemus”.

Että semmone HFR 3D. Itsekin ymmärsin elokuvaa tuijottaessani, että onneksi en kärsi jatkuvista migreeni tai epilepsiakohtauksista. Sitä yrittää nähdä kolmiulotteisena ja sitten kuvakin vielä menee nopeammin. Pituudesta johtuen taas oli pakko juosta vessaan kesken kaiken.

Leffalta olisi kaivannut enemmän syvällisiä keskusteluja kuin hulluja virtuaalisia kivihirviöitä ja pomppivia hiisejä. Ihmettelin, kun jopa pieni sairas siili olikin tietokone-siili. Toisaalta hyvä, ettei oikeaa siiliä laitettu kärsimään. Elokuvaa tehdessä kuoli juttujen mukaan niin paljon elukoita muutenkin.


Hyvä näyttelytyö jäi sitten vähemmälle. Ikävä kyllä. Kaikki kääpiöt eivät tulleet todellakaan tutuiksi. Ensin muutama tuli yksitellen tai pareissa Bilbon ovesta, jolloin heistä sai jotenkin yksilöllisen käsityksen. Sitten loput kolmestatoista heitettiin vaan kasaksi lattialle. Täs on tää niinku kuningas Thorin ja Bilbo ja Bombur ja Bambur ja tässä nää loput si. Yritin leffan jälkeen muistaa minkä näköinen se Gimlin isä oli.


Toisaalta.

Tekniikka kehittyy ja niin myös 3D. Ehkä sille pitää antaa mahdollisuus. Ennen digitaalisia kameroitakin arvosteltiin vahvasti, että älkköö ruvekko. Filmi on aitoa ja luovaa. Digi on pahasta. Mutta sekin on nyt ehdottomasti kehittynyt ja vain parantanut elokuvia. Halvemmaksikin niiden tekeminen tullut.

Silti se saa minut ärtyiseksi, kuinka tekniikka on niin iso asia ja kova väittelynkohde. Että onko se se Macbook Pro vai Air tai Windows XP ewx345v34. Menköön jokainen itse sinne Giganttiin valitsemaan, mutta tarviiko moisesta kiistellä. Kullekkin mitäkin. Itse valitsen "Mäkin", koska valitettavasti PC:ltä ei löydä kaikkia niitä videonkäsittelyyn tahtomiani ohjelmia. Se on varmaan sitten Yhdysvalloissa päätetty asia pöydän ääressä.

Elokuvista vielä sen verran, että tarina ja näyttelijät on arvokkaampi kuin kuvanlaatu. Kuiteski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti