tiistai 22. tammikuuta 2013

Epämiellyttävä tietää


kuva©PakinoivinAikein

Katsoinpa myös sellaisen pätkän kuin Epämiellyttävä totuus, jonka te olette varmaan jo nähneetkin. Tietäväisempiä ja fiksumpia kun olette. Minä katsoin sen vasta nyt, joten ei tarvinnut sitä ennen murehtia (HEHEH.) Tuo oli huono vitsi. Erittäin huono.

Huomasin, että lukioajoista tiesin joistain lämpenemis-asioista jo jotain, mutta kyllä se vaan edelleen ällistyttää, miten ihminen tappaa tämän pallon hitaasti, mutta varmasti. Suotta sitä meteoriittia odottamaan ja se naurettava 2012 maya-kalenteri hömpötyskin taisi mennä jo. Me lähdemme täältä kuulkaa oman käden kautta ja kaiken viimeistellen, niin ettei ole puun puuta eikä kasvin kasvia saati vesitilkkaa.

Entinen varapresidentti Al Gore hävisi Bushille. Voi sääli. Ilmaston lämpenemiselle olisi mahdollisesti TEHTY JOTAIN ! Ei kai. Ei kai nyt sentäs. Ei ainakaan vielä.

Viisaalta tuo Al Gore vaikutti, eikä pelkästään dokumentin luoman tunnelman vuoksi. Hän näytti mieheltä, joka tiesi niin paljon ja niin liikaa, että oli musertua. Se varmasti liippaa läheltä totuutta, vaikka itse sanonkin.

Ihminen se osaa tehdä kaikille elämästä vaikeaa yllin kyllin. Myös itselleen tietysti. Ehkä suurimman kummastuksen aiheutti, kuinka, (ikävä sanoa näin) mutta jopa SÄÄLITTÄVÄN pienestä on kiinni vaikkapa eläinten ekolokerot ja suhteet. Eikä sillä, että asia olisi ollenkaan vähäpätöinen. Vain se, että lämpötila nousee hiukan, vaikuttaa siihen, että perhosentoukat kuoriutuvat aiemmin, jolloin linnunpoikaset eivät ehdi niitä syömään kun kuoriutuvat. Kuten aiemmin ehtivät.

Siinä sitä ollaan.

Sitten isompiin vaikutuksiin. Hirmumyrskyt, kuivuus ja tulvat. Toisaalla sataa liikaa, toisaalla ei ollenkaan. Jossain kuollaan janoon, jossain hukutaan veteen. Käsittämätöntä, kun oikein alkaa ajattelemaan. Sitten oli vielä ne tuholaisten leviämiset ja taudit. Makeanveden ja raaka-aineiden loppuminen. Luonnon tuhoaminen ja metsän hakkuut. Aavikoituminen. Koralliriuttojen tuhoutuminen. Massasukupuutot.

Erästä isosarvikuonolajia on jäljellä 8 yksilöä. Neljää niistä suojellaan 24 tuntia vuorokaudessa asein monen miehen voimin. Sarvikuonojen sarvet on katkaistu varmuudeksi. Amurinleopardeja elää luonnossa 40 yksilöä. Onkohan jo liian myöhäistä? Lapsemme todennäköisesti elävät maailmassa, missä on enää kuvia muistona tiikereistä.

Ihmiskunnan paisuminen 9 miljardiin. Kuinka sekopäistä. Meni noin 10 000 vuotta, että ihmiskunta pääsi yli miljardiin ja yhtäkkiä se paisuu muutamassa vuosikymmenessä kahdesta miljardista yhdeksään.

Ihmiskunnalle ehkä suurinta tuhoa aiheuttaa mahdollisesti Grönlannin jäätiköiden lohkeaminen ja sulaminen, sillä se nostaisi merenpintaa 6 metriä. Se nostaisi pakolaismäärät hetkessä sataan miljoonaan, kun ympäri maailmaa maa peittyisi mereen ja ihmiset menettävät kotinsa ja kotiseutunsa. Siitä tulisi pian ruokasota maissa, missä sitä vielä on jäljellä. Ja ydinaseillako se ratkaistaan?

Ja edelleen ihmetellään siellä, että mitäs sitä ny tehtäs ja nukutaan huomiseen. Vaikkapa seuraavat 50-vuotta, jolloin asiat pahenevat kriittiseen pisteeseen. Hiilidioksidipitoisuudet sekä lämpötila kohoavat kuin Everestin huippu.

Yksi on varma.

Moni kuolee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti