torstai 16. lokakuuta 2014

Internet - vaarojen ja mahdollisuuksien peili

Eilisessä Docventuresissa käsiteltiin periaatteessa remiksaamista, uuden perustamista vanhalle, mutta myös paljon toimintaa internetissä ylipäätään.

Paljon oli puhetta Tor- ja pimeäverkosta (Tor on siis se, joka tekee sinusta jäljittämättömän ja pimeäverkko on se kaatopaikka, minne lastataan kaikki mahdollinen internet romu - hyvässä ja pahassa.)


Ei se pimeäverkkokaan nimestään huolimatta ole pelkästään paha. Siitä on hyötyä diktaattorien hallinnoimille kansoille ja internet kiellossa eläville. Anonymous- nettiryhmä dokumentissa We Are Legion auttoi mm. Egyptin kansalaisia taannoin saamaan internetin käyttöönsä. Hyvä dokumentti muutes. Monet käyttävät pimeäverkkoa myös työssään.


Toisaalta siellä myydään muun muassa tonnilla intialaisten munuaisia ja sisäelimiä, opetetaan tekemään atomipommi, myydään HIV-positiivista verta ja mitä tahansa kerrostalon yleisavaimista (viestillä: lähetääs porukan kaa riehuu ja varasteleen) lapsipornoon.


Kuten sanottu, siellä on hyviä ja pahoja ihmisiä. Internet heijastaa oikeastaan vain jo olemassa olevaa. Internet ei tarkoita sitä, että pahuus olisi jotenkin yllättäen lisääntynyt. Internet ei ole syy, miksi yhtäkkiä ihmisistä tulikin pahoja.


MUTTA. Sen keinot voivat auttaa pahoja ihmisiä saamaan selville esimerkiksi heidän uhriensa kotiosoitteet, puhelinnumerot, facebook-tiedot ynnä muuta. Sen välineistö tarjoaa uudenlaisen aseen. 


Omaa mieltäni täräytti tällainen Helsingin Sanomien Nyt-liitteen julkaisema uutinen 15.10.2014:  http://nyt.fi/a1305884430502


"Uhkauksista tuli jatkuvia ja entistä rajumpia. Suositulla 4chan-keskustelufoorumilla Quinnia uhkailtiin polvi-ja aivovammoilla. Quinnin kotiosoitetta levitettiin verkossa ja tappouhkaukset muuttuivat konkreettisemmiksi."

"Zoe Quinn ei ole uskaltanut nukkua kotonaan sen jälkeen kun nettivihakampanja käynnistyi toden teolla. Keskiviikkoaamuna Suomen aikaa eli vain tunteja ennen tämän jutun julkaisemista Quinn kertoi Twitterissä joutuvansa muuttamaan uhkausten takia."

" Nettitrollien agenda näyttää olevan voitolla. Viikonloppina bostonilaisen Giant Spacekat-pelinkehitystiimin vetäjä Brianna Wu joutui jättämään kotinsa tappouhkauksien vuoksi. FBI tutkii parhaillaan vloggaaja Anita Sarkeesianin saamia raiskaus-ja tappouhkauksia."

"Zoe Quinnin kaltaisiin naispelintekijöihin henkilöitynyt kriisi ei ole Kauppisen mukaan jatkumoa naispelaajien kohtaamille ennakkoluuloille vaan jotain "ihan uutta ja vastenmielistä".

"Tämä on uudet ja järkyttävät mittasuhteet saanutta järjestäytynyttä nettikiusaamista."


Myös Quinnin seksisuhteita leviteltiin internetissä, olivat sitten tosia tai eivät.

Mistä kaikki tämä mielipaha tulee? Miksi sellaiset asiat, kuin naisviha, rasismi ja tällaisten "vihaisten miesten" kokoontuminen ovat saaneet otteen internetissä ihmisistä ja saavat porukkaa mukaan kiusaamiseen? Miksi lähteä mukaan?

Tällainen saa minut myös vähän pelkäämään internetin voimaa. Vaikkakin se on vain peili oikeille tapahtumille, olisiko Quinn joutunut muuttamaan, jos internetiä ei olisi? Tuskin. Hänen kotinsa ja asuinpaikkansa paljastuminen oli liian suuri uhka. Hän oli vaarassa.

Mitä jos minua tai ystäviäni lähtisi jahtaamaan tällainen "vihaisten nettihakkerien" ryhmä, tappouhkauksineen ja uhkauksine paljastaa kotini ja mahdollisesti tunkeutua sinne ?

Olemmeko turvassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti