tiistai 18. marraskuuta 2014

GMO eli OMG


Tulipa katsottua eilen taas ”iloinen” dokumentti. Yhdysvalloissa GMO-tuotteet ovat saaneet olla jo 15 vuotta, eikä siellä käytetä GMO-merkintöjä lainkaan tuotteissa.

GMO=Genetically modified organism
           
98% soijasta, suuri osa maissista , liha, maitotuotteet jne. kaikki sisältävät GMO:ta. On pian erittäin vaikea löytää mitään ei-GMO:ta sisältävää. Jopa luonnonpuistosta pyydetty kirjolohi on ruokittu kalaruualla, jossa on GMO:ta sisältävää soijaa.


Mikä GMO:ssa sitten on vaarallista?

No-

Árpád Pusztain tapaus

Brittiläinen geneetikko Árpád Pusztai julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan rotille syötetty muuntogeeninen peruna aiheutti vakavia vaurioita rottien immuunijärjestelmälle ja vähensi elinten kasvua.  Tiedeyhteisö Royal Society of London piti tutkimusta vakavasti puutteellisena ja epäuskottavana Nature-lehdessä vuonna 1999 julkaistussa vastineessaan. Heidän mukaansa tutkimuksen suunnittelu, toteutus ja analyysi olivat monin tavoin virheellisiä eikä siitä voinut tehdä mitään johtopäätöksiä. Esimerkiksi koeryhmissä oli liian vähän rottia, jotta niistä olisi voitu saada mielekästä, tilastollisesti merkitsevää dataa. Silti vuonna 2005 400-jäseninen Federation of German Scientists (FGS) myönsi Pusztaille Whistleblowers-palkinnon, joka myönnetään yhteiskuntaa uhkaavan vakavan vaaran esilletuomisesta.

Séralinin tapaus

Pääartikkeli: Gilles-Éric Séralini

Gilles-Éric Séralinin tutkimusryhmä Caenin yliopistossa Ranskassa on New Scientist -lehden mukaan pitkään vastustanut geenimuuntelua. Muut tutkijat ovat pitäneet ala-arvoisina ryhmän tutkimuksia muun muassa Roundup-torjunta-aineen ja maissin haitallisuudesta terveydelle.

Dokumentissa viitattiin voimakkaasti tutkimukseen ja näytettiin kuvia, missä naarasrotilta löydettiin järkyttävän kokoisia kasvaimia, urosten ja naarasrottien sukupuolen kehitys, munuaiset ja sisäelimet kehttyivät huonosti. Séralinin mukaan oireet ilmenevät rotilla 2-vuoden aikana, mikä edustaa niiden koko elinikää. Syövät puhkesivat usein 1-vuoden loppuvaiheessa. Tämä vastaa ihmisillä 30-40 vuoden ikää. Séralini pitää muun muassa naisten suurta rintasyöpä määrää yhdeksi GMO:n mahdolliseksi vaikutukseksi, mutta se ei kuitenkaan ole niihin ainoa syy. Silti riski on selvä.

Riippumattomat tiedejärjestöt ovat tyrmänneet Séralinin kohutun tutkimuksen, muun muassa Euroopan elintarvikevirasto (EFSA), Ranskan HCB ja kansallinen ruokaturvallisuusvirasto, Flanderin biotekniikkainstituutti, Tanskan tekninen yliopisto, Australian ja Uuden-Seelannin ruokavirasto.

No – Norjassa nämä GMO-tuotteet on kielletty lailla. Mitään sellaista siellä ei saa myydä, ostaa saati syödä. Onneksi myös suurin osa muista maista on vaatinut tuotteisiinsa GMO-merkintää. Myös Suomi. KUITENKIN  Wikipedian mukaan:

 ” Suomen laki ei velvoita kertomaan muuntogeenistä raaka-ainetta, mikäli tuote ei sisällä jälkiä geenimuuntelusta, eli esimerkiksi GM-rehua syöneen lehmän maidon tai jauhelihan pakkausselosteessa ei geenimuuntelusta tarvitse kertoa.] Jotkin lihatuotteiksi jalostettavat teuraseläimet ruokitaankin Suomessa jo GM-rehulla. Suuret suomalaiset teurastamot ovat esimerkiksi ilmoittaneet toimittavansa kaikille sopimussikaloille muuntogeenistä soijaa sisältävää rehua, ja vähitellen myös pienten valmistajien sianlihatuotteiksi teurastetut siat saatetaan kasvattaa vastaavalla rehulla.”

12 suomalaisten yliopistojen rehtoria, 146 professoria, 215 dosenttia ja 325 tohtoria allekirjoittivat vetoomuksen geenikieltoa vastaan Suomessa. Vetoomuksen mukaan hallituksen esitys vaikeuttaisi kohtuuttomasti muuntogeenisten tuotteiden tutkimusta ja elinkeinonharjoittamista.

Lisäksi dokumentissa käsiteltiin kasvimyrkkyjä, kuten Roundup-torjunta aineen vaikutuksia. Dokumentissa isä pisti lapsilleen täyden suojavarustuksen päälle, ennen kuin mentiin juoksentelemaan maissipeltoon.

Lähteet: GMO OMG- dokumentti (katsottavissa Netflix), Wikipedia GMO + lähdeluettelo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti