sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Vinkkejä sosiaaliseen kanssakäymiseen

Vinkkejä ihmisten kanssa keskusteluun (saa ottaa ihan oman harkinnan mukaan - ei ole mikään Raamattu xD)

- Ole viimeiseen asti faktaan nojaava ja linkkaa/perusta mielipiteesi tutkimustuloksiin ja selkeisiin näyttöihin.

- Kerro lyhyesti ja selkeästi, mieluiten omin sanoin, mutta jos juttu vaatii pitemmän tekstin ja sopii tilanteeseen, käytä sitä.

- Käytä asiallista ja kohteliasta kieltä - jos keskustelija myötäilee edes vähän, huomaa asia positiiviesti ja kannusta!

- Jos vastapuoli alkaa käyttää haukkumasanoja, älä ole huomaavinasikaan ja jatka fatkapohjaisen tiedon jakamista, kuin hän ei olisi mitään sanonutkaan. Vältä itse lähtemästä henkilökohtaisuuksiin, vaan pysy asiassa.

- Ole vahva ja määrätietoinen, älä luovuta, ennen kuin olet saanut viimeisenkin asiaan liittyvän kantasi sanottua. Sen jälkeen voit antaa koko rulianssin olla.

- Ole ymmärtäväinen, mutta sinnikäs oman kantasi suhteen. (Me emme voi tietää ihmisten kokemuksia/taustoja, missä heihin ovat vaikuttaneet meille tuntemattomat ihmiset ja heidän mielipiteensä (esim. lapsuudenperheestähän moni aatemaailma alkaa kyteä.)

- Yritä luoda välillenne yhtäläisyyksiä ja saada keskustelija uskomaan,että katsotte kuitenkin samaan suuntaan, vain hiukan eri kantilta asiaa katsoen. (Vaikka todellisuudessa olisitte todella eri mieltä - yhtäläisyyden esille tuominen saa keskustelukumppania myötämielisemmäksi asiaasi kohtaan kuin erillistäminen/syyttely :))

Onnea kaikille hyvän puolesta puhujille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti