keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Liskojen yö


LiskoinTulevaKoto©PakinoivinAikein



Jännittää, sillä pian kiinankääpiötuliliskot saavat muuttaa meille.

Mies ilmaisi heti, etten saa tuoda niitä huoneeseeni, mikä on myös makuuhuone, sillä ei halua tuijottaa niitä nukkuessaan.

Siis miten niin "tuijottaa?" Kuka siinä tuijottaa ketä ja miksi?

Mies vastasi siihen, että "Sitten jokainen yö on liskojen yö."

En tajua miehiä aina.

Ensimmäinen tokaisu liskoihin häneltä oli, minkä kai olen jo teille kertonut:

"Meidän kotona on jo yks veltto matelija."

Minä siis.

No niin. 

Aloin siis valmistella tekniikkaa kuntoon terraariota varten. Minulla on akvaarioharrastukseni johdosta näet jäänyt ylimääräinen suodatin ja lämmitin (jota ei ehkä tarvinne, sillä veden lämpötilaksi riittää 20 astetta tai vähempi).

Suodattimen päätin desinfioida keitetyllä vedellä läpikotaisesti. Laitoin lavuaariin teevettä ja suodatin sinne pyörimään.

(Jännä näky. Siinä tulee olo, että kukaan toinen eliö tuskin pitäisi toista eliötä lasisessa terraariossa ja desinfioisi sille tavaroita sinne. Jotenki.)

Tuliliskoihin ei saa lainkaan koskea, sillä niiden iho ei kestä ja lisäksi erittää suhteellisen vaaratonta myrkkyä, jota ei kuitenkaan haavoihin saa joutua. (Sain tuossa kuulla, että itseasiassa ihan normisti kalastaessa kalojenkaan ihoon ei saisi koskea, koska ihon limakerros vauroittuu pysyvästi.) MIKSETTE KERTONU AIEMMIN?

(Tosin enpä ole tässä hirveästi kalastellutkaan. Yhden hauen vedin ylös mökillä, yli puolimertisen ja noin kaksi kiloa. Fileiks män.)

Tuliliskot viihtyvät sekä vedessä, että maalla. Maa-alue on aina oltava ja joissain eläinkaupoissa ei aina silti ole. Kyllä on aika paska eläinkauppa semmoinen, joka ei yhtä vaivaista korkkilauttaa viitsti laittaa liskoparalle. Ja itseasiassa korkkilauttakin on hiukan huono siinä mielessä, että kuvitelkaa itse kiipeävänne päivästä toiseen uima-altaassa kelluvalle ilmapatjalle. Siltä se tuntuu. 

Tuliliskot näyttävät vähän sammakon ja liskon sekoituksilta. Minun mielestä myös Pokemonin Sarmandereilta. Niiden vettä mielellään seisotetaan yön yli vaihtaessa, että kloori haihtuu pois. Vedenparannusainetta ei tarvinne (ei jopa suositella, voi vahingoittaa ihoa), mutta nestemäistä kasvilannoitetta voi käyttää. Kasveja muutenkin saa olla terraariossa mielellään runsaasti piilopaikkojen kera.

Kauppareissulle siis Tampereen akvaariokalaan (loistava paikka!) hankkimaan englannin jokisoraa terraarioon, (joka on sitä sopivan kokoista ettei mee liskoin mahaan mitään ylimääräistä), vaahtomuovia terraaarion pohjalle (siis sinne mikä osuu pöytää vasten), sit mahdollisesti mangrove juurakko, lämpömittari sekä uusi lappo - (akvaarion bakteereita ei viitsi päästää terraarioon siksi omat kamat sille ja akvalle.)

Kasvit tulee omasta altaasta - niitä kannattaa huuhdella huolella. Somisteet pesin karkealla sienellä jota ei ole käytetty mihinkään muuhun. Somisteet ja suodatin on myös käsitelty kiehuvalla vedellä ja kuivattamalla ja vielä uusiks parempi vetää ennen ku laittaa.

Terraario tulee myös suositusten mukaan olla valmiina ennen liskojen tuloa kypsymässä noin viikon.

Saas nähdä milloin liskot saapuvat, vielä ei ole kuulunut heitä luotettavaan eläinpuotiin, josta heitä odotan.

Kävinpä muuten tuosta hakemassa samaisesta liikkeestä vauva-partamonnin, vanhaakin vanhemman Pilkun tilalle (R.I.P, 2000-2013) kauan hän elelikin. Uuden monnin nimeksi tuli Lerppu. Ikävä kyllä. Mies on vähä sekasi noissa jutuissansa.

Jälkikirjoituksena: Englannin jokisoraa ei ollut, sain tuommoista erittäin mielenkiintoista täysin turvallista "pehmytpallurahiekkaa" jota vaikka söisivätkin ei juuri tapahtuisi ihmeempiä. Hintavaa oli kyllä. Kuulemma kasvit tykkää myös paljon !

Liike, josta sain kiinankääpiötuliliskot varattua vaihtui, mutta kauppaketju pysyi samana. 

MUISTAKAAHAN LISKOJEN HANKKIJAT !

Jos olet hankkimassa 

a) Kiinankääpiötuliliskon, on altaan oltava vähintään 50 litrainen allas muutamalle yksilölle.

b) Japanintuliliskon, on oltava vähintään 100 litrainen muutamalle yksilölle

c) Miekkahäntätuliliskon on oltava vähintään 100 lirtainen mutta mielellään isompikin !







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti