torstai 11. kesäkuuta 2015

10 faktaa sioista ja kanoista

10 faktaa sioista
-Luonnossa siat voivat elää yli 20-vuotiaiksi, ja emakot porsivat ensimmäisen kerran vasta nelivuotiaina.
-Sikojen sosiaaliset verkostot ovat monitahoisia, ja niihin liittyvät tunnesiteet ovat vahvoja.
-Siat tunnistavat toisensa ja ylläpitävät lauman sosiaalista hierarkiaa hyvän hajuaistinsa avulla. Erilaisilla eleillä on myös tärkeä merkitys.
-Siat käyttävät ainakin 20 eri ääntä kommunikoimiseen.
-Siat viettävät suuren osan ajastaan tutkimalla ympäristöään suullaan ja kärsällään. Kärsä on sian herkin kohta, ja sen tunto vastaa ihmisen käden tuntoa.
-Sika on siisti eläin, joka erottelee makuu-, ruokailu- ja ulostuspaikat toisistaan tarkasti.
-Professori Donald Broomin mukaan sika on kognitiivisilta taidoiltaan vähintäänkin pienen lapsen tasolla.
-Siat ovat koiria nokkelampia temppujen oppimisessa, ja niitä on opetettu jopa pelaamaan tietokonepelejä.
-Sikojen kyky intensiiviseen keskittymiseen on kädellisiä suurempi. Siat oppivat yrityksen ja erehdyksen avulla varsin nopeasti.
-Siat kykenevat muistamaan käyttämänsä lelut jopa kolmen vuoden kuluttua.

”En tunne ainuttakaan toista eläintä, joka olisi yhtä johdonmukaisen utelias, kiinnostunut uusista kokemuksista ja valmis kohtaamaan maailman hämmästyttävällä innokkuudella. Mikään toinen elävä olento ei ole niin huonosti ymmärretty."
- Tutkija Lyall Watson


10 faktaa kanoista
-Kanat ryystävät ruohoa kuin spagettia. Luonnossa kanat viettävät päivänsä etsimällä hyönteisiä ja ryystämällä tuoreita ruohonkorsia.
-Kanat rakastavat hiekkakylpyjä. Hiekkakylvyt auttavat muun muassa pitämään loiset poissa, mutta selkeästi kanat myös nauttivat siitä. Ne kaivavat pienen kuopan hiekkaan ja pöllyttävät hiekkaa päällensä. Hiekkakylpy on usein ensimmäisiä asioita, joita eläintuotannosta pelastetut kanat tekevät päästyään paikkaan, jossa niiden on ensimmäistä kertaa mahdollista tuntea maata jalkojensa alla.
-Kanat käyttävät keskinäiseen viestintään valtavaa määrää erilaisia ääniä, joilla kaikilla on oma tarkoituksensa.
-Kanat leikkivät mielellään. Jos niillä vain on tilaa, kanat juoksevat, hyppelevät, kylpevät ja paistattelevat auringossa.
-Kanaemot juttelevat munissa oleville poikasilleen. Vielä kuoriutumattomat tiput vastaavat emolleen ja muille sisaruksilleen.
-Älykkyydessään kanat vetävät vertoja kädellisille. Ne osaavat ratkoa monimutkaisia ongelmia, ymmärtävät syy-seuraussuhteita, välittävät tietoa muille, miettivät tulevaisuutta ja osoittavat itsehillintää jos tietävät sen palkitsevan myöhemmin.
-Kanat ovat oikeastaan dinosauruksia. Linnut ovat dinosaurusten jälkeläisiä ja niiden lähimpiä elossa olevia sukulaisia.
-Kanoille on tärkeää saada rakentaa oma rauhallinen pesä ja ne tekevät sen erityisen huolellisesti. Ne voivat jopa paastota, jotta saavat rakennettua tarpeeksi turvallisen pesän.
-Kanat kykenevät tunnistamaan ja muistamaan jopa yli sata eri yksilöä, mukaanlukien ihmisyksilöitä.
-Kanat ymmärtävät, että esineet ja olennot ovat olemassa vaikka ne poistuisivat näkyvistä tai muutoin aistein havaittavista. Esimerkiksi pienillä ihmislapsilla ei ole tätä taitoa.

Lähde: Oikeutta Eläimille

maanantai 8. kesäkuuta 2015

Väkivalta tuntuu hyvältä

Miksi ihmiset ovat väkivaltaisia toisilleen? Mitä yhteistä on koulukiusaamisella, metsästyksellä ja lemmikki-tai tuotantoeläimen kaltoinkohtelulla?
Väkivalta. Ja ihmiset tekevät sitä siksi, että se aiheuttaa hyvää oloa.
Toiset vain ymmärtävät asettua uhrin asemaan ja samaistuvat toisen kärsimykseen paremmin kuin toiset.

Väkivalta esimerkiksi koulukiusaamis-tilanteessa aiheuttaa monenlaista eri mielihyvää.
1. Ryhmään kuulumisen aiheuttama mielihyvä: ”Me ollan me. Noi on noi. Me ollaan samaa mieltä. Me ollaan parempia kuin noi/se. Me voitetaan noi/se, koska ollaan vahvoja, ne/se heikko(ja).” Ihminen on sosiaalisuuden keskiössä ja saa hyväksyntää sille, mitä on, ryhmältä.
2. Oman paremuuden/vahvemmuuden kokeminen heijastettuna heikompaan osapuoleen. ”Mä voitan sut/oon vahvempi/parempi/kyvykkäämpi.”
Mielihyvää tulee samoin, jos voittaa vastustajan esimerkiksi pelissä. Asetelma on vain eri, koska pelissä on säännöt, joka estää toisen satuttamisen ja konkreettisen vahingoittamisen. Metsästämisessä, eläinten kaltoinkohtelussa ja koulukiusaamisessa uhrille aiheutuu vakavia vammoja tai se menettää koko elämänsä.

Miten välttyisimme tällaisen uhrille vakavaksi muuttuvan mielihyvän tavoittelemisen tarpeellisuudesta?
Ihmiset tarvitsisivat tarpeeksi kokemuksia siitä, että ovat hyväksyttyjä omina, keskeneräisinä ja heikkoina itsenään. Että kelpaavat ja ovat rakastettuja. Että heitä kunnioitetaan ja arvostetaan. Että he saavat läheisyyttä ja ymmärrystä sitä tarvitessaan. Silloin ei pitäisi syntyä tarvetta korottaa itseään muiden elollisten yläpuolelle näin konkreettisesti.

Mutta tietysti näihin asioihin vaikuttaa lukuisia seikkoja, joita kukaan ei voi kontrolloida. Uskon kuitenkin, että ihmisten keskinäinen empatia, solidaarisuus, oikeudenmukaisuus ja kunnioitus on hyvä maaperä sille, että on mahdollista kokea noita samoja tunteita myös muita elollisia kohtaan.
Yksilön syntymiseen vaikuttavat monet tekijät. Vanhempien/kasvattajien malli, perinnöllisyystekijät ja ympäristön muut vaikutukset. Siinä missä minua lapsena komennettiin voimakkaasti lopettamaan takapihalla hyppivän sammakon kiusaaminen, toiset voivat rohkaista tällaisesta käytöksestä.
Kyse on myös empatian puutteesta ja ymmärtämisestä: "Hei tosta tuntuu pahalta kun teen näin." En tässä käsittele ihmisiä, jotka jonkin toiminnallisen häiriön vuoksi eivät ymmärrä toisten tunteita, vaan keskistyn yksilön valintoihin perustuvaan väkivallasta nauttimiseen.

Toiset ovat oppineet saamaan huomiota ja rakkautta vain kiusaamisen/pahan tekemisen avulla toisille.
"Vain näin iskä näki kuinka hyvä oon, ku ammuin ton fasaanin. Todistin olevani iso poika.”
"Vain lyömällä ton todistan itselleni ja muille, että itse oon vahva."
”Veli opetti, että koiraa pitää lyödä että se uskoo.”
Pahin tilanne on se, että rakkauden ja välittämisen saaminen on riippuvainen väkivallasta. Se pitää katkaista.

Huomioikaa lähipiirissänne tällaisia tekijöitä ja valistakaa ihmisiä, mistä heidän käytöksensä muita kohtaan saattaisi johtua ja miten sitä voisi muutta. Ehkä metsästyksen voisi vaihtaa kiekkoammuntaan, koulukiusaamisen oikeasti rakentavaan ryhmätoimintaan vaikkapa pallopelissä ja eläinten kaltoinkohtelun niistä huolehtimiseen?